Asta pentru că n-am mai scris de ceva vreme și pentru că ”prieteni” avem cu toții.
Da, prietenii se împart în două mari categorii:
1. Prieteni Adevărați
2. Așa zișii prieteni
Desigur fiecare categorie are caracteristicile sale. Să începem cu prima categorie:
1. Prieteni Adevărați
Puțini la număr, de obicei se întâlnesc în copilărie sau în diferite circumstanțe și situații. Sunt genul de persoane care te fac în toate felurile, dar te trag de ureche atunci când ești pe cale să pupi pragul fie că vorbim figurativ sau la propriu.
De asemnea, această categorie de prieteni nu este în totdeauna apreciată sau recunoscută, deseori făcându-se confuzie, acest tip de prieteni devenind personajul negativ.
Pentru cei care au orbul găinii (cred că așa se numește) aș dori să menționez că cei care: îți dau o palmă peste cap dacă ai spus vreo prostie, te corectează atunci când ai spus ceva greșit, te înjură (dacă este cazul - depinde de capacitatea fiecărui individ de a înțelege și de a procesa informațiile) atunci când ai făcut o porcărie mai mare decât tine, te trage de mânecă și te oprește când urmează să îți faci rău, te ceartă și se supără pe tine atunci când ai greșit cu ceva, te sună chiar și atunci când nu ai un leu în buzunar doar ca să te întrebe ce faci, te ajută chiar dacă nu ceri ajutorul etc. (ar mai fi multe exemple, dar nu am de gând să mă lungesc)
Deseori, după cum spuneam ceva mai devreme, aceste persoane sunt considerate ”proaste”, ”inutile”, ”cicălitoare” etc.
2. Așa zișii prieteni
De ce spun ”așa ziși”? Simplu pentru că sunt ”prieteni” de formă. Aceste specimene pot fi considerate (confundate cu) adevărați prieteni datorită capabilității acestora de a se linguși. ”Lingăi” - cum aș dori eu să îi numesc, deși nu în sens propriu și nici cu sensul cu care a fost ”binecuvântat” acest cuvânt - sunt prietenii perfecți atunci când vine vorba de degradare sub orice formă.
Acești prieteni vor fi mereu alături, desigur, dar doar când vine vorba de a ajunge la același nivel inferior ca al lor. La ce mă refer? Simplu! Dacă unul, sau mai mulți, așa ziși prieteni se află la un nivel inferior, la un nivel pe care nu îl pot depăși, se vor asigura ca cel care le este prieten să ajungă la același nivel și dacă se poate să nu îl depășească.
Dacă doriți, această acțiune poate fi privită precum un ritual. Majoritatea oamenilor practică acest ritual datorită faptului că preferă să se complacă. Ființa umană este în așa manieră concepută încât nu se poate - de fapt rectific - nu vrea să depășească această stare.
M-am referit mai devreme la conceptul de ”ritual” deoarece se creează o adevărată rețea. De aceea și avem o mulțime de ”prieteni”, dar prea puțini prieteni adevărați.
Cum se manifestă această specie: dacă se întâmplă să faci vreo tâmpenie nu îți va ține morală, nu te va critica, te va încuraja și va fi alături de tine, dacă există vreo intenție de a face ceva constructiv care necesită muncă și voință (adică un pic de tărie de caracter și sârguință) te va liniști numai decât asigurându-te că mai există zile în care îți poți pune în aplicare această necesitate de a face ceva, dacă în vreun caz dorești să faci ceva benefic, pozitiv pentru tine te va încuraja, te va lăuda, dar îți va reaminti că tot mai bine e să faci ce făceai până acum (poate am fost prea subtilă), dar sunt sigură că puteți asocia n situații cu exemplele date de mine.
”Așa zișii prieteni” sunt o specie slabă, fără perspectivă, dăunătoare și care poate duce la prostie, degradare intelectuală și stagnare profesională.
Dacă există printre voi persoane care au prieteni precum cei din categoria ”așa zișii prieteni” sfatul meu prietenesc (pe care îl puteți lua în considerare sau nu mi-e indiferent), este să analizați bine persoanele care le aveți lângă voi, dacă vă ridică sau vă țin la sol.
Desigur, fiecare este liber să își aleagă prietenii după bunul plac, frumos ar fi totuși dacă acești prieteni v-ar influența pozitiv, dacă v-ar ajuta să vă îndepliniți visele și să realizați tot ceea ce v-ați propus, nu să vă tragă în jos sau să vă țină la același nivel cu ei.
Un prieten adevărat vrea să te vadă cât mai fericit, cât mai sănătos, că faci ceea ce e bine pentru tine, că devii o persoană mai bună pe zi ce trece, te ceartă atunci când îți încalci promisiunile sau când te subestimezi și te susține și se bucură pentru tine atunci când ajungi chiar mai departe decât a ajuns el.
Pentru cei care au avut răbdarea de fier să citească imensitatea asta de text vă mulțumesc, pentru cei care s-au pierdut pe drum... ne citim data viitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu